Wat zijn waterwratjes en wat kun je er tegen doen?

Oh nee, ineens zie je bij je kind allemaal kleine bultjes/blaasjes op de huid. Ze zijn heel klein en hebben geen opvallende kleur. Waarschijnlijk heeft je kind waterwratjes. Niets om je zorgen over te maken. Heel veel kinderen krijgen er mee te maken en het is onschuldig. Maar hoe om je eraan en nog beter, hoe kom je er weer vanaf?

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn kleine blaasjes/bultjes die vooral te zien zijn op de romp, onder de oksel, in de holte van de elleboog, de knieholte, de nekplooien of op de billen. Ook komen ze soms in het gezicht voor. Ze zijn maximaal een halve centimeter en vaak wat doorzichtig parelmoer van kleur. Ze zijn meestal heel mooi glad en bol van vorm. In het midden zit vaak een kuiltje en het blaasje is gevuld met vocht. De wratjes kunnen flink jeuken, wat vocht lekken en ontstoken raken.

Waterwratjes komen vooral voor bij jonge kinderen. Baby’s en volwassenen raken er zelden mee besmet.

Wat is de oorzaak van waterwratjes?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. De boosdoener is een pokkenvirus genaamd molluscum contagiosum. Het is enorm besmettelijk onder jonge kinderen in de leeftijd van 1 tot 5 jaar. Besmetting vindt plaats door middel van huidcontact. Kinderen kunnen makkelijk besmet raken door bijvoorbeeld spelen of sporten. Meestal beginnen de klachten 1 tot 7 weken na de besmetting.

Wat kun je doen tegen waterwratjes?

Om besmetting met waterwratjes tegen te gaan kun je eigenlijk niet zo veel doen. Kinderen spelen nu eenmaal en doen dat niet zonder elkaar aan te raken. Wanneer het kind besmet is en er waterwratjes te zien zijn, hoeft er niets gedaan te worden. Het is een onschuldige infectie die vanzelf weer overgaat. Dit kan echter wel erg lang duren. Ze kunnen tot meer dan een half jaar na besmetting nog te zien zijn.

Om zelfbesmetting of besmetting van anderen te voorkomen of wanneer de klachten heftig zijn, kan er gekozen worden wel tot behandeling over te gaan. De volgende behandelingen zijn hierbij mogelijk:

  • Corticosteroiden: worden nog weleens ingezet wanneer er ook een eczeemreactie bij komt kijken.
  • Uitlepelen: Het waterwratje kan worden verdoofd met een verdovende creme. Daarna worden de wratjes weggekrabd met een speciaal soort hele scherpe lepel.
  • Bevriezen met stikstof: met een soort van wattenstokje wordt het waterwratje aangestipt met vloeibare stikstof.
  • Coagulatie: door middel van een lasertechniek wordt het wratje weggebrand.

 

Wanneer waterwratjes hardnekkig blijven of ernstige ontsteking veroorzaken dan is het advies altijd om contact op te nemen met een arts.

Docis
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart