NTHU-onderzoekers ontwikkelen ultrasoon vortex-trombolytisch apparaat

Aangezien COVID-19-vaccinatie het probleem van trombose aan de orde heeft gesteld, heeft Dr. Chih-Kuang Yeh, Distinguished Professor van de NTHU Afdeling Biomedische Technologie en Milieuwetenschappen, heeft een onderzoeksteam geleid om ‘s werelds eerste ultrasone vortex-trombolytische apparaat te ontwikkelen en om trombose snel en veilig te behandelen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS) in 2021. Bovendien worden Amerikaanse en EU-octrooien verleend, met meer aanvragen op komst.

Het apparaat is ontwikkeld om twee veelvoorkomende trombose op te lossen, longembolie (PE) en diepe veneuze trombose (DVT) genaamd, die een wereldwijde prevalentie hebben van 10 miljoen nieuwe gevallen per jaar. DVT is de belangrijkste oorzaak van PE, en PE kan hartfalen veroorzaken en heeft een sterftecijfer tot 65%. Professor Yeh legde uit dat de huidige behandelingsopties een katheter voor medicijnafgifte en trombectomie-apparaten omvatten, maar deze zijn niet effectief genoeg of kunnen bloedingsrisico’s met zich meebrengen. Dit was voor hem de reden om op zoek te gaan naar een effectievere en veiligere oplossing.

In samenwerking met industriële partners heeft het team van Yeh een ultrasoon apparaat van 0,2 mm ontwikkeld, dat tornado-achtige ultrasone vortex kan genereren en een sterke turbulentie rond de trombus kan creëren, waardoor de penetratie van trombolytische geneesmiddelen wordt vergroot en wat resulteert in zeer effectieve trombolyse. Het residu van de opgeloste trombus is slechts 0,001 cm.

“Ik heb ooit een bloedstolsel gezien van meer dan 40 cm lang. Alleen medicijnen gebruiken om ze op te lossen is gewoon te traag, “legde Yeh uit. ‘Het is net als kleren wassen. Alleen de kleding weken in wasmiddel is niet genoeg. Roeren door een wasmachine is een essentiële stap om kleding snel schoon te krijgen.”

Yeh zei dat dierstudies resultaten hebben laten zien van 60% trombuskrimp in de muizenhersenen na het toepassen van ultrasone vortex gedurende tien minuten, wat het potentieel van een snelle behandeling aantoont. Bovendien kan de feedbackeigenschap van echografie worden gebruikt voor realtime monitoring van de behandeling.

Yeh voegde eraan toe dat zijn team ook werkt aan het gebruik van ultrasone vortex voor niet-invasieve trombolyse, wat potentieel biedt om embolieën in de hersenen te behandelen. Bovendien zal behandeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en epilepsie mogelijk worden, in combinatie met microbellen voor gecontroleerde medicijnafgifte.

Terugkijkend op hoe hij voor het eerst geïnteresseerd raakte in ultrasone vortex, herinnerde Yeh zich dat het tien jaar geleden een familie-uitstapje naar een zeewetenschappelijk museum was. Terwijl hij bij de waterhoostentoonstelling stond, kwam hij op het idee dat ultrasone golven soortgelijke dingen kunnen doen en nuttig kunnen zijn voor sommige medische toepassingen.

Yeh’s team heet VorteSonic, een combinatie van draaikolk en geluidsgolven. Kernteamleden zijn onder meer Ph.D. studenten Wei-Chen Lo en Zong-Han Hsieh, die verantwoordelijk zijn voor ultrasone transducers en het aandrijfsysteem; en Dr. Chun-Yen Lai, die het team zal leiden nadat hij een startup van de universiteit heeft afgebouwd. Dr. Lai heeft ervaring in zowel de academische wereld als de industrie, en was een visiting fellow die werkte aan innovatieve medische hulpmiddelen aan de Stanford University in de VS

creditSource link

Docis
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart